Jääpurjetamis EM Monotype XV klassis

Vahepeal siin talvel sai hakatud tegelema jääpurjetamisega. Sõiduvahendiks siis MONOTYPE XV kahemehe kelk, kus minu osa on soodimehena. Aasta alguses sain esimest korda proovida. Tuult oli ca 12-15m/s, koht Nasva. Tulemus mõnus adreka laks ja soov asjaga edasi tegeleda. Kuigi maks tuulekiirus norm on 10m/s (min. 2m/s). Kiirused ulatuvad heade olude kokkulangemisel kuni 140km/h siledal jääl:) Kuna märtsis oli kuulutatud välja Euroopa Meistrikad rootsis, siis asusime kiiresti harjutama niipalju kui võimalik. Harjutada saigi vaid 2 päeva, kuna jääolud muutusid pidevalt ja sõita sai vaid saaremaal Nasval. Seega 3-s kord Nasval Eesti ja Saaremaa meistrikad. Jää oli superluks sile ja tuult ca 6m/s. Osalejaid 7 kelku. Teistega võistelda oli ikka hoopis miskit muud ja kindlust ning julgust tuli iga sõiduga juurde. Koht 5-s. Roolimeheks oli Juhan Kolk, kellega ka EM-le minek (muidu on roolimeheks Priit Saarlaid). Tulemusega jäime rahule, sest esimesed 4 kelku on ikka omaette tase, kus vanad ja kogenud sõitjad.
Ja nüüd 4-13.03 olimegi rootsis EM-l. Koht Höör, Rootsi. Osalejaid 33 kelku ja 7 riiki. Eestist kohal 7 kelku (läbi aegade suurim). Esimesel treeningpäeval jääl tekkis kahtlus kas üldse sõita saab, sest ilm soe ja jää vesine. Kaks lustikummutit kes ei võistelnud vajusid ka läbi jää ning pragusi jätkus seal. Kuid esmasp hommikul oli koosolek ja seal teatati, et võistlused toimuvad ning olemas ca 2km pikkune rada (mis ei ole väga suur ala 33 kelgule sõitmiseks). Esimene sõit 18koht. Võttis päris jahedaks kui 33 kelku seal rallis ja märki võttis kiiusel ca 80km/h. Kuid järgmiste sõitudega saime päeav kokkuvõttes 12. koha. Pole paha meie kogemuste ja purje vanuse kohta. Vedas tuulega, kna meil polnud võimalik eksida purje valikuga, sest ainult 1 puri meil oligi:)) (muidu lubatud 2 purje võislusel). Esimesed 10 olid ikka täiesti kättesaamatud, ei saa aru kuidas ikka nii kiiresti eest ära panid… teine päev tingimused u samad ja suutsime hoida oma kohta ning kokkuvõttes saavutada 11.koht. Kolmanda päeva ilmaennustus oli 14m/s tuult ja vihma. Siiski mindi jääle ootama kuna lubas tuule vaibumist tunni jooksul. Sõitsime kõi stardipaikka ja passisime seal ca 3h, kui teatati, et jäävad ära sõidud, sest ilm ei andud järele. Nii jäigi 2 sõidupäeva ja 7 sõitu mis kirja läksid. Eestlastel läks hästi, sest EM-l saavutati 1. koht (roolimees 74 astane!!!), 3. koht, 6.koht (teisel päeval sõideti sisse külje pealt ja kelul suur auk sees, muidu oleks 4.koht tulnud), 8. koht, meie Juhaniga saime 11. koha (vääga rahul), 13. koht ja 25. koht.
Seltskond oli mõnus, küüslaugust ja viinast kopp ees:))Järgmine aasta kindlasti uuesti ja hakkame juba suvel varustuse uuendamisega pihta.
Videost saate väikse ettekujutuse sellest spordialast. Kuna ei oska videot lisada, siis siin link:  Monotype XV

Nüüd aga ootan jää minekut, et saaks juba veepeale!!!

Comments are closed.